Conversie naar Siemens’ PCS 7 effent het pad voor veilige en ononderbroken chemische productie

04-06-2018

De productie van benzylchloriden bij INEOS ChloroToluenes is een complex chemisch proces met verschillende stappen en deelinstallaties. De lat lag dus hoog toen deze chemiespecialist op zoek ging naar een geautomatiseerd procescontrolesysteem. De vereisten? Minder systeemfalingen, gegarandeerde veiligheid in een kritieke productieomgeving en continue beschikbaarheid. De keuze viel op Siemens dankzij de kwaliteit van de systemen, flexibele engineeringopties en eerdere positieve ervaringen met onze technologie.

INEOS ChloroToluenes is een businessunit van het wereldwijde chemieconcern INEOS. In Tessenderlo heeft het bedrijf twee identiek opgebouwde productievestigingen. Beide fabrieken hadden op het vlak van automatisering een volledige revamp nodig, maar de productie van de halffabricaten mocht zo weinig mogelijk in het gedrang komen.

 

Daarom startte INEOS samen met Siemens in 2015 met een gradueel automatiseringstraject, in vijf fases.. In de eerste fase (2016) werd een nieuw PCS7 platform geïnstalleerd waarop een gedeelte van het verouderd meetbord naar werd omgebouwd. In fase 2 (2017) werd het bestaande DCS systeem (1200 I/O) omgebouwd naar het nieuwe PCS7 platform. Fase 3 tem 5 zorgen er uiteindelijk voor dat beide fabrieken in Tessenderlo volledig op Siemens-technologie draaien in 2020. Er zullen dan +/- 3000 I/O omgebouwd zijn.

Businessuitdagingen

  • Door de verouderde systemen dreigden lange productiestilstanden, met grote verliezen als gevolg. Immers, als één onderdeel van al die nauw samenwerkende deelinstallaties de geest geeft, zou de volledige productie stilvallen.
  • De total cost of ownership van de oude systemen werd steeds hoger. Om op lange termijn die kosten te drukken, was een revamp broodnodig.
  • INEOS zocht een flexibel systeem dat hen toelaat om zelf verregaand te programmeren en te engineeren. Door een stuk voorbereidend werk voor eigen rekening te nemen, kunnen de kosten gedrukt worden.
  • Met een gefaseerde oplossing kon de chemieproducent zijn productie te allen tijde up & running te houden. En omdat op het einde van de rit alle nieuwe systemen naadloos met elkaar moeten samenwerken, wou INEOS een technologieprovider die de volledige aandrijftrein beheerst.

Technische uitdagingen

  • Het besturingssysteem draaide gedeeltelijk nog op een oud meetbord met klassieke regelaars. Wisselstukken voor die systemen waren niet meer voorhanden, wat technische risico’s met zich meebracht.
  • Herhaaldelijke falingen aan de regelaars brachten veel technisch werk en zelfs korte productiestilstanden met zich mee.
  • Verouderde alarmborden waren niet naar behoren geconfigureerd, waardoor veel meldingen onterecht waren. Operatoren werden zo vaak onnodig van hun werk gehouden.
  • Het grootste gedeelte van de installatie draaide op een Siemens S5 systeem gecombineerd met een ander DCS (Honeywell TDC3000) systeem. Deze opbouw zorgde voor een zeer onoverzichtelijke programmatie en maakte zelfs kleine aanpassingen complex. Dit belemmerde de verdere groei van de installatie.
  • Voor de chemische omgeving, met explosiegevaar, had INEOS sterk beveiligde systemen nodig. De Ex-barriers die hiervoor zorgen waren verouderd en moesten ook vervangen worden.

In het geval van technische problemen moesten operatoren zelf eenvoudig kunnen ingrijpen. Maar ook bij complexere kwesties was snelle support cruciaal. Daarom zocht INEOS een servicepartner die – vanop afstand of ter plekke – snel tussenbeide kon komen.

Oplossing

Uit het lastenboek voor de eerste fase,  dat de meest urgente veranderingen beschreef, kwam Siemens qua prijs-kwaliteit als beste naar boven. In tegenstelling tot concurrerende oplossingen kan SIMATIC PCS 7 namelijk signalen rechtstreeks – en dus veiliger – tot bij de installaties brengen. Ook de goede ervaringen met de PCS 7-oplossing in een INEOS-vestiging in Maastricht bleken een plus. Door de fabriek in Tessenderlo naar SIMATIC PCS7 te migreren, draait de gehele INEOS ChloroToluenes-groep op 1 DCS-systeem, wat voordelen biedt in spare-part beleid, opleidingen en support.

  • In de eerste fase (2016) leverde Siemens de nieuwe hoofdcontroller (SIMATIC AS 410) met daarboven een redundante OS-server, een engineeringsstation en operatorstations. Samen met INEOS tekenden we de basisconfiguratie uit, waarna INEOS zelf aan de slag kon met de verdere programmatie. Dit werd tijdens de jaarlijkse stop (4 dagen) in dienst genomen.
  • In de tweede fase (2017) werd de volledige oude sturing overgezet naar PCS 7, waarna de nieuwe sturing gekoppeld werd met decentrale I/O-systemen. Ook hier kon INEOS een groot deel van de voorbereiding zelf uitvoeren, om uiteindelijk in slechts 4 dagen tijd maar liefst 1.200 I/O’s om te bouwen.
  • Aangezien de functionaliteit van de fabriek opnieuw volledig geprogrammeerd moest worden, werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om wijzigingen door te voeren in de installatie met als doel het verbeteren van de veiligheid en efficiëntie.

Tijdens de volgende fases wordt het resterende meetbord in de eerste fabriek overgeheveld naar PCS 7 en krijgt de tweede vestiging dezelfde revamp.

 

Resultaten

  • Al snel na de eerste fase verbeterde de operationele werking: regelaars vielen niet meer uit, en het alarmmanagement verliep weer naar behoren. Onterechte meldingen – en het tijdverlies als gevolg – behoren nu tot het verleden.
  • Na meer dan een jaar met PCS 7 is er nog geen enkele faling geweest. INEOS’ doelstelling – falingen gevoelig verminderen – werd dus met verve gehaald.
  • Dankzij de automatische sequenties in de nieuwe sturing hoeven operatoren minder manuele handelingen uit te voeren. Dat deed de productiviteit gevoelig stijgen.
  • Operatoren ervaren de voordelen aan den lijve. Dankzij een vlekkeloos draaiend productieproces kunnen zij zich ten volle op hun job concentreren. Ook de reacties op de gebruiksvriendelijkheid en de uitgebreide functionaliteiten van het systeem zijn positief. De nieuwe schermen zorgen voor een verbeterd overzicht, waardoor de operatoren meer controle hebben over de installatie.
  • Aanpassingen aan de programmatie kunnen snel en eenvoudig uitgevoerd worden door INEOS zelf. Waar het oude besturingssysteem een belemmering was, laat het nieuwe SIMATIC PCS7 systeem nu toe het fabriek verder te laten groeien.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.