Strip Inserter met Siemens-technologie zet Avercon op de wereldkaart

21-11-2018

Verpakkingsmachinebouwer Avercon uit Eeklo pakt uit met de Strip Inserter: een innovatieve machine om kunststofstrips in laminaatplanken te bevestigen. Siemens voorzag de Strip Inserter van een snel en betrouwbaar sturingsplatform, gebruiksvriendelijke bediening, aangepaste drives en frequentieregelaars. Een droomhuwelijk dat gestaag de wereldmarkt inpakt.

 

In 2012 kwam een toonaangevende Belgische laminaatproducent bij Avercon aankloppen om een oplossing te ontwikkelen om een kunststofstrip in de kopse kant van laminaatplanken te bevestigen. Avercon en Siemens sloegen de handen in elkaar met als resultaat de Strip Inserter, een innovatieve machine op wereldniveau om kunststofstrips in laminaatplanken te bevestigen.

Geen uitdaging te groot

De bevestiging van kunststofstrips in het productieproces bleek geen sinecure. Er moet rekening gehouden worden met kostenefficiëntie, variabelen en een fluctuerende marktvraag waardoor alle aspecten snel aanpasbaar moeten zijn. Dankzij een compact design verliep de integratie in de bestaande productielijn vlekkeloos. De zeven servomotoren moeten namelijk in perfecte harmonie kunnen samenwerken, net als de strip die telkens op exact dezelfde plaats moet bevestigd worden. Bovendien moest de oplossing modulair zijn, zodat eenvoudig extra drives toegevoegd kunnen worden. Siemens ging met deze informatie aan de slag om een oplossing op maat aan te bieden.

Oplossing op maat

Siemens opteerde voor een Simotion motion controller als sturingsplatform en het Simatic Comfort Panel zorgt op zijn beurt voor een intuïtieve, gebruiksvriendelijke bediening. De multi-asmachine werd voorzien van meerdere Simotics 1FK7-servomotoren die aangestuurd worden vanuit één multi-asdrive. Dankzij een DC-tussenkringkoppeling zorgt deze drive voor meer energie-efficiëntie, kostenbesparingen en draagt hij bij aan het compacte design. Dankzij het Integrated Drive Systems-concept van Siemens zijn de verschillende onderdelen van de aandrijftrein – de Sinamics S120-frequentieregelaar en de Simotics 1FK7-servomotoren – perfect op elkaar afgesteld. Met behulp van Siemens’ Totally Integrated Automationconcept kan de volledige oplossing vanaf één platform aangestuurd worden.

Resultaat gegarandeerd

Met de Strip Inserter heeft Avercon zijn positie als innovatieve partner verder verstevigd.

 

Dankzij het Regional Service Contract van Siemens kan Avercon de standaardgarantie met twee jaar laten verlengen na de ingebruikname. Gedurende die periode zorgt Siemens voor eventuele herstellingen en levert het de nodige wisselstukken. De hechte samenwerking tussen Siemens en Avercon zorgde ervoor dat de drempel om hulp te vragen en te krijgen in de ontwikkelingsfase van het product erg laag was. Zo konden beide partners snel naar een gezamenlijke oplossing toe werken die wereldwijd voet aan de grond krijgt.

Meer informatie over SIMOTION ? Raadpleeg deze site

Meer informatie over ons Integrated Drive System ? Raadpleeg deze site

Meer informatie over ons Totaly Integrated Automation Concept ? Raadpleeg deze site

Contact: Peter Vandewiele – peter.vandewiele@siemens.com

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.